Društvo u kojem nema siromaštva jest ono koje ima najplemenitija načela. (Platon)

Hrvatima je INA ukradena tri puta ispred nosa !

picture1

Prva krađa

Prvi puta INA je ukradena Hrvatima ispred nosa pretvorbom, država je proglasila nas vlasnike nestalima i prenjela je INU u svoje vlasništvo.

Drugi puta je INA ukradena Hrvatima kada su Hrvati kupovali dionice INE iako je INA naša opljačkana imovina.

Treći puta INA je ukradena Hrvatima danas kada se naša opljačkana imovina opet kupuje našim novcem od MOL-a.

Naša opljačkana imovina neće se iza kupovine našim novcem vratiti nama građanima, nego će INA opet postati državna.

Na primjeru INE vidimo tko je gazda u Hrvatskoj

Prvi provedbeni tim za prodaju INE Tada su provedbeni tim tog privatizacijskog projekta činili: Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Davor Štern, Branko Mikša, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Mladen Vedriš i Ivan Čermak. Osim toga, Valentić, Vedriš i Čermak, ciljano su osnovali naftna poduzeća koja su trebala sudjelovati u kupnji manjih vlasničkih udjela INE, kako bi njihov ruski partner, potajno preuzeo veliki, kontrolni paket dionica. S tom su svrhom nastala poduzeća: NIVA petrol d.d. i CRODUX d.d., u vlasništvu Nikice Valentića i Ivana Čermaka. Između 1997. i 1999. godine preko ta dva poduzeća izvlačen je novac iz poslovnih banaka, s izdvojenih računa pojedinih banaka, posebno iz Dubrovačke banke, kako bi se osigurala financijska zaliha s kojom su kasnije trebali sudjelovati s Rusima u kupnji INE. Iako su dobronamjerni informatori više puta pokušali upozoriti predsjednika Franju Tuđmana o ovakvim aktivnostima “Gregurićevog klana”, dotok informacija pokojnom predsjedniku spriječavao je osobno Hrvoje Šarinić. Šarinić je prikrivao izvlačenje novca iz banaka Tako je i tijekom 1998., Šarinić naredio veliku operaciju prikrivanja izvlačenja novca iz Dubrovačke banke, preko Čermakovog poduzeća CRODUX. O tomu svjedoči i dopis Hrvatske narodne banke, koji je Šariniću 25. ožujka 1998. uputio Slavko Tešija, tadašnji direktor Direkcije za kontrolu provedbemjera monetarne i devizne politike. Dopis upućen osobno na Šarinića, kao predstojnika Ureda Predsjednika Republike, nosi oznaku “strogo povjerljivo”. Iz dopisa je jasno vidljivo kako je samo Čermakov CRODUX iz Dubrovačke banke izvukao 102 milijuna 377 tisuća kuna, 29 milijuna (tadašnjih) njemačkih maraka, 16 milijuna 250 tisuća američkih dolara, i to do 31. prosinca 1997. Predsjednik Tuđman nikada nije dobio na uvid ovo tajno pismo, a za kasnije uništavanje sporne dokumentacije zajednički su se pobrinuli Šarinić, Mateša i bivši guverner HNB­a Marko Škreb. Kasnijom prodajom CRODUX­a Čermak je uspio izbjeći policijsku i istragu Ministarstva financija nad ovim sumnjivim financijskih operacijama, iako nikada nije do kraja razjašnjeno je li Čermak uistinu prodao svoje naftno poduzeće ili se radilo o fiktivnim ugovorima i prikrivanju vlasništva. Danas je Čermakovo poduzeće Tifon jedno od glavnih poduzeća za uvoz, izvoz i distribuciju nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj.

Gregurić i ruska mafija

Veze s ruskom mafijom Gregurićev tim pripremio je privatizaciju INE mađarskom MOL­u, u kojem prema tvrdnjama FBI­a i CIA­e veliki poslovni udio ima “mafijaška grupacija koju vodi šef moskovske mafije Semjon Mogiljevič”. Tijekom istrage u Mađarskoj 2000. godine, američki FBI je utvrdio povezanost vlasničkog kapitala MOL­a koji glasi na investicijske fondove s ruskim “mafijašem” Mogiljevičem, o čemu je FBI­evim istražiteljima svjedočio i tada zaštićeni svjedok Dimitrij Zemjanov, inače zaposlenik mađarskog MOL­a u Budimpešti. Iza MOL­a stoji ruska mafija? Zemjanov je osobno Amerikancima svjedočio o poslovno – financijsko – vlasničkim vezama ruske mafije s MOL­om, tvrdeći kako “iza MOL­a stoji moćna ruska mafija”, te je dodatno istražiteljima pojašnjavao poslovne i financijske veze MOL­a i INA­ine mađarske podružnice, Inter – INE u Budimpešti, kojom je upravljao Jasminko Umičević. FBI je utvrdio, tijekom petogodišnje istrage, samo neke puteve Mogiljevičevog mafijaškog novca kojim je sudjelovao u financijskim operacijama u Europi i svijetu, posebno u Mađarskoj. Istraga ih je odvela do financijske mreže Bank of New York, gdje je Mogiljevič “imao svoje ljude: Natašu Kagalovski i Lucy Edwards”. Da se ne radi o “običnim” bankarskim službenicama dokazuje i činjenica kako je suprug prve Konstantin Kagalovski godinama bio ruski predstavnik pri MMF­u u Washingtonu, dok je Peter Berlin, Lucyn suprug bio direktor Mogiljevičeve ruske tvrtke Benex, koja je surađivala s YBM Magnex iz SAD­a. Istraga je proširena i na švicarskog bankara Brucea Rappaporta, vlasnika Inter­Maritimea i dioničara Bank of New York, te moskovsku banku Menatep u vlasništvu Mihaila Hodorkovskog, za koju je FBI utvrdio kako “predstavlja kanal preko kojega otječe ruski mafijaški novac na Zapad”. Otkriveno je kako je dio mreže i Monaco kreditanstaldt bank limited, koja je izravno bila uključena i u financijske operacije u Hrvatskoj. Preko te mreže Amerikanci su razotkrili i upletenost “Gregurićevog klana” u poslovno – financijske veze s ruskom mafijom.

Krađa novca iz INE

Novac iz INE na tajnim švicarskim računima INA­ini djelatnici su, po nalogu tadašnje uprave INE, Šterna, Mateše i Valentića transferirali novčane iznose iz INE na izvdojene račune u Švicarskoj, za što je izravno bio zadužen INA­in riječki izvršni direktor Franjo Šoda, uz pomoć Roberta Ježića, zaposlenika tvrtke BMS (Belgian Marketing Service), koja je za INU obavljala upitne poslovne transakcije i transferirala novce na tajne švicarske račune bivših članova Nadzornog odbora INE. Osim toga, Štern je novac iz INE izvlačio ugovarajući fiktivne poslovne INE s inozemstvom preko svojeg poduzeća Trade Consulting iz Graza. Zanimljivo je i da je Štern bio zastupnik tvrtke Phibro Energy u Moskvi, od koje je INA kasnije(pod vodstvom Šterna) kupila ruska naftna polja “bijele noći”, za koja je plaćeno 19 milijuna američkih dolara za samo 50% vlasništva. Rezultat toga Šternovog posla su veliki INA­ini gubitci, a postoje tvrdnje da je Štern ta polja kupio kako bi kasnije bila prodana ruskoj mafiji, koja ih nije mogla izravno kupovati od Amerikanaca. U fiktivne poslovne operacije Davora Šterna, kojima je izvlačen novac kako bi se kasnije sudjelovalo u privatizaciji INE, bilo je uključeno i poduzeće Trade Concept Limited. Štern je s tom tvrtkom surađivao još u Moskvi, a njezini su vlasnici “skupina ruskih poslovnih ljudi” na čelu s Leonidom Lebedjevom. Prema raspoloživoj dokumentaciji, čini se da je matična tvrtka pod tim nazivom registrirana na Islandu, a njezin je direktor (kojeg su postavili ruski vlasnici) bio Šternov sin Danijel Štern. 1997. Šternovog sina zamijenila je na mjestu direktora ruska državljanka Maria Khairova Budiselic. Cijeli taj “ruski poslovni krug” formiran je godinama kako bi preuzeo “vitalne naftne centre u Europi i Sredozemlju”. Osobno prijateljstvo ruskog mafijaša Mogiljeviča i Franje Gregurića, početak je projekta privatizacije INE, samo su morali lukavo odabrati model, na koji će način provesti i ostvariti taj posao.

Gregurić klan i Linić

Dugogodišnja suradnja “Gregurićevog klana” sa Slavkom Linićem, omogućila je prije dva tjedna konačno sklapanje ugovora o prodaji INA­inih dionica.  Gospodin Hrvoje Šarinić potvrdio je u razgovoru od 8.srpnja 1997. godine da ga je za tu uslugu zamolio dr. Franjo Gregurić”. Linić pristao na igru Nakon smjene vlasti i odlaska Davora Šterna iz INE, nitko nije shvatio da se zapravo radi o dobro režiranoj predstavi za javnost. Naime, u veljači 2000., održan je tajni sastanak na kojem su se našli Slavko Linić, Goran Granić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Branko Mikša, Davor Štern, Zlatko Mateša, Nikica Valentić, Mladen Vedriš i Ivan Čermak. Tom je prilikom dogovoren načelni model privatizacije INE, te su Gregurić i Štern na sebe preuzeli obvezu upoznati Linića s ruskim investitorima, koji će kupiti INA­u. Obzirom da je s vremenom prodaja INE izravno Rusima postala u Hrvatskoj nepopularna, odlučeno je da će se cijela priča odigrati s mađarskim MOL­om, u kojem rusi na čelu s Mogiljevičem imaju značajan vlasnički paket. Ljubo Jurčić, koji je kasnije stigao u Vladu samo je slijepo slijedio upute Ivice Račana, koje je Račanu pripremio njegov potpredsjednik Linić, svjestan da će ovom igrom zaraditi milijune.

Pezdir: Prava istina o pretvorbenoj pljački, Udba je stvorila tajkune u RH!

Ima dosta priča da je Ina bila monstrum, plava hobotnica iz kojih je novac odlazi iz RH. Ina je davala kredite različitim poduzećima u RH, bili su fiktivni, rekao je Pezdir

Što ste konkretno otkrili o kriminalu Saveza komunista i službi vezanih uz Inu?

Pezdir: Ima dosta priča da je Ina bila monstrum, plava hobotnica iz kojih je novac odlazi iz RH. Ina je davala kredite različitim poduzećima u RH, bili su fiktivni. Izgleda da je dosta hrvatskih poduzeća ima fiktivne vlasnike, a pravi vlasnici su oni koji su pumpali novac u Inu. Poduzeća u Lihtenštajnu ili Luksemburgu pa na Karibima, Panamski papiri bi mogli potvrditi ovu priču. Te fiktivne tvrtke su kupovali naftu i prodavali je Ini, a Ina nije imala novac pa su uzeli kredit od te tvrtke koja je stavila velike kamate…to je bio način na koji je nastajao novac iz RH. Sredinom 80ih u jednoj godini je nestao trag od 100 milijuna maraka iz Ine.

Tedeschi je jedan od tajkuna koje ste prozvali, što ste o njemu otkrili? Tvrdite da je prešutio stvarni rast njegova carstva.

Pezdir: Može se vidjeti da je ’88. godine osnovao poduzeće. Vlasnici su dobili 50 tisuća švicarskih franaka na inicijativu komunističke partije. Trebalo bi otvoriti hrvatske arhive kako bi imali sve dokumente. Većina vaših tajkuna nikad nisu bile holivudske priče već stvar partije i službe. Naišao sam na dokumente o ilegalnoj trgovini Udbe i tamo je vidljivo da su svi centri Udbe zasebno otvarali svoje račune u Švicarskoj ako dođe do rata i slično.

Grade se marine po obali pa se spominje Špiljak, zašto je po vama ubijen Đurković?

Pezdir: To je miks nekih stvari ali najgori grijeh da je on previše znao o ini. Znao je gdje ide novac, a kad to znate imate najveću moć. Također, on je shvatio što je komunizam i otišao na drugu stranu. On je tada bio velika prijetnja za jugoslavenski sustav.

Što znate o Špiljku i vojko Santić

Pezdir: On je otišao u Genex  i sredinom svoje karijere je postao direktor. Kroz deset godina uspijeva izbaciti Talijane iz vlasničke strukture, nakon toga Beograd i postaje vlasnik. Ako se pita za sivu eminenciju hrvatske ekonomije onda govorimo o njemu.

Kupovina aviona od strane Špiljka, tu se radi o čistoj pljački i za to imam dokumente.

Ima dokumenata gdje jasno piše da talijanska mafija direktno investira u hrvatske marine. Mogu komunisti relativizirati EU, ali koji im je argument za suradnju s talijanskom mafijom.

Riječke komunističke glavešine

Pezdir: Pronašao sam dokument koji govori kako je tvrtka Velebit švercala cigaretama koje im je davao talijanski mafijaš koji je živio u švicarskoj. On je bio najveći švercer u Europi, pa priča o kasinima u RH. Države u dogovoru sa  mafijom. Novac je izvučen iz kasina koji je išao za Panamu pa se vraćao u švicarsku i od tamo išao na financiranje službe.

Švercalo se i drugim stvarima?

Pezdir: Zlatom, žestoka pića, cigarete, narkotici, imate već 50ih kada se kupovao morfij pa se pretvarao u derivat heroina. Pa sjemenke marihuane i sve je to radila Služba. 15 milijuna je bilo investirano u kupovinu morfija, to je radio Brajnik koji je bio desna ruka Rankoviću.

h20161025000102-jpg-crop_display

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 26, 2016 by .

Start here

Socrates International Trading

algorithm complexity trading

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Socrates International Trading

algorithm complexity trading

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: