Društvo u kojem nema siromaštva jest ono koje ima najplemenitija načela. (Platon)

Skrivena vlasništva opljačkane imovine građana se prodaju ?

Isplata opljačkanog ili prenos vlasništva na još tajnije račune ?

Gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije nismo u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost tom dijelu posla. Razložno je razmišljati i o mogućem partnerstvu. Cilj nam je zadržati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj – poručili su jučer iz Adris Grupe, čiji su čelni ljudi Ante Vlahović i Plinio Cuccurin već deset godina svjesni da će doći i dan kada će Tvornicu duhana Rovinj (TDR) Adris Grupa prodati. TDR lani je donio samo 191,4 milijuna kuna dobiti, a još 2008. ona je iznosila 760 milijuna kuna.

Izvori bliski Adrisu pojašnjavaju da se prodaja duhanskog biznisa, o kojoj se kontinuirano pregovara sa svima koji pokažu interes, značajnije aktualizirala nakon što se kao potencijalni kupac pojavio China National Tobacco Corporation, tamošnji monopolist i zapravo najveći svjestski duhanski igrač s godišnjim prihodom od 91,7 milijardi dolara i 16 milijardi dolara dobiti.

Globalisti su sve naše u ratu opljačkali u miru  ?

Najvrjedniji podaci kojima je raspolagala Vučić, bili su ipak oni o povezanosti režima Slobodana Miloševića i TDR-a, odnosno o zajedničkom duhanskom kriminalnom biznisu ratnog Zagreba i Beograda. Borka Vučić bila je Miloševićev povjerenik u svim tim poslovima.


Iako je u javnosti bila poznata uglavnom kao jedna od ključnih osoba u mreži za međunarodno pranje novca, kojom je u vrijeme svoje vladavine u Srbiji upravljao bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, manje poznato ostalo to kako je Borka Vučić bila jedan od glavnih „igrača” duhanske mafije na Balkanu, odnosno kako je upravo ona bila glavni koordinator financijskih operacija pranja novca stečenog međunarodnim krijumčarenjem cigareta preko Srbije, Crne Gore, ali i Hrvatske.

Dakle, u trenutku kada Borka Vučić preuzima upravljanje mrežom za pranje novca, između ostalog novca duhanske mafije, Zagrebačka banka d.d. je suvlasnik stranih banaka preko kojih Vučić obavlja svoje financijske operacije za Beograd i Podgoricu, te upravo Zagrebačka banka kontrolira u tom trenutku duhanski biznis u Hrvatskoj i odlučuje tko će u privatizaciji preuzeti vlasništvo nad Tvornicom duhana Zagreb d.d. i njezinim duhanskim proizvodima i robnim markama nekih od najpoznatijih cigareta na Balkanu.


 

Naime, kako Zagreb i Beograd formalno nisu riješili pitanje suvlasništva Srbije nad dionicama Zagrebačke banke, te su dionice prema tajnom dogovoru Miloševića i Tuđmana prebačene na tajne skrbničke račune, kojima je upravljala Borka Vučić kao osoba koju je za te poslove ovlastio Slobodan Milošević, te su tako kontrolu nad proizvodnjom duhana, osobito u Hrvatskoj, i dalje su zadržali tajni suvlasnici Zagrebačke banke d.d. Zagreb, preko kojih su elite u Zagrebu i Beogradu godinama kontrolirale duhansku mafiju i osiguravale se kako bi im duhansko podzemlje redovito isplaćivalo dio prihoda od ovog kriminalnog biznisa.

„Ja sam tajna punomoćnica skrivenih suvlasnika Zagrebačke banke, ali i tajnih suvlasnika Adris grupe u ime obitelji Milošević i njima bliskih bivših predsjednikovih suradnika”, otkrila mi je u privatnom razgovoru u jesen 2007. godine Borka Vučić.

„Ja sam, da tako kažem, predstavljala Miloševićev klan među tajnim suvlasnicima duhanske industrije u Hrvatskoj. Vlasništvo osoba koje ja predstavljam danas je skriveno na desetak skrbničkih računa kod različitih banaka, koji glase na različite povjerenike, koje pak kontroliram našim povjereničkim ugovorima, kojima raspolažem samo ja i povjerenik pojedinog skrbničkog računa. Periodično mijenjamo i banke i skrbničke račune, a i povjerenike”, dodala je Vučić. Podaci iz 2006. godine, koje sam imao o tajnim suvlasnicima Adris grupe, potvrđivali su ovakve Borkine informacije.

Prema Izvješću tadašnje Središnje depozitarne agencije od dana 21. travnja 2006. godine, većinski vlasnici Adris grupe d.d. bili su: Skrbnički račun ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb; Skrbnički račun ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb; Skrbnički račun HVB SPLITSKA BANKA d.d., Split; Skrbnički račun PBZ d.d., Zagreb; Skrbnički račun PBZ d.d. /HSBC SECURITIES LUXEMBOURG s.a., Zagreb; Skrbnički račun PBZ d.d., Zagreb; Skrbnički račun HVB SPLITSKA BANKA d.d., Split; Skrbnički račun PBZ d.d./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN, Zagreb. Prema Komisiji za vrijednosne papire dana 25. travnja 2006. godine, deset najvećih dioničara društva ADRIS GRUPA d.d. bili su: Ante Vlahović, Rovinj, 12,74 %; Plinio Cuccurin, Rovinj, 7,8 %; Branko Zec, Rovinj, 4,3 %; Antoin Pokrajac, Rovinj, 3,28 %; Ivan Lokmer, Rovinj, 2,73 %; Tomislav Budin, Velika Ludina, 1,83 %; Marica Šorak-Pokrajac, Rovinj, 1,68 %; Josip Etinger, Rovinj, 1,46 %; HVB SPLITSKA BANKA d.d./Enskilda/Šv. rezident, Split, 1,27 %; PBZ d.d./HSBC SECURIETES SERVICES, Zagreb, 1,25 %. Međutim, ovih deset „najvećih vlasnika” dionica Adris grupe, bili su vlasnici svega 38,17 posto dionica Adris grupe, dok su stvarni većinski vlasnici Adris grupe bili i ostali skriveni iza tajnih, skrbničkih računa. Dakle, upravo onako kako mi je to objašnjavala i pokojna Borka Vučić. Kockice mozaika o duhanskoj mafiji slagale su se jedna po jedna.

Borka mi je vrlo detaljno opisala i način na koji je za ovaj posao sa tajnim srbijanskim suvlasnicima bio nagrađen predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, bez kojeg bi realizacija cijele ove kriminalne sheme dogovorene između Zagreba i Beograda bila nemoguća.

„ZABA je imala iznimno visoka rizična potraživanja od poduzeća u Srbiji, kao i od poduzeća sa okupiranih hrvatskih područja. Ta su potraživanja 1993. godine prelazila iznos od ukupno 226 milijarda tadašnjih hrvatskih dinara. Po odlukama tadašnje Uprave Zagrebačke banke navedena potraživanja nisu knjižena niti vođena u redovnim financijskim izvješćima Banke, nego su knjižena u posebnoj tajnoj dokumentaciji, točnije paralelnom knjigovodstvu”,

Prema njenim riječima, sredinom 1994. godine posredovala je u organizaciji prvog sastanka Franje Lukovića i brata Slobodana Miloševića, Borislava Miloševića u Parizu, kako bi dogovorili model naplate ili prijeboja tog duga. „Kasnije sam na temelju Borinog dogovora s Lukovićem osobno izdala nalog za isplatu tog iznosa preko naših računa kod Banque Franco Yugoslave, na osobni tajni račun Franje Lukovića u Parizu”, otkrila mi je Borka rezultat pregovora Luković – Milošević. Ubrzo sam došao i do tajnih dokumenata same Zagrebačke banke, koji su potvrdili vjerodostojnost ovih Borkinih informacija. Trag o ovim transakcijama pronašao sam u Izvješću Upravnog odbora Zagrebačke banke d.d. o poslovanju banke u 1993. godini, od 27. travnja 1994. godine, označenom kao „službena tajna”, a osobno u posjedu imam primjerak tog izvješća označen brojem „2″, obzirom da je zbog kontrole mogućeg „curenja” informacija svaki primjerak dostavljen određenom članu Uprave ili Nadzornog odbora bio označen posebnim brojem.

Bio je to tranzicijski rulet na kojem su političke i kriminalne elite Balkana, ratnih 1990.-ih godina zaradile svoja multimilijunska bogatstva, a na tajnim dogovorima Zagreba i Beograda izgrađeno je moćno TDR-ovo duhansko poslovno carstvo. Pripadnici duhanske mafije, tako su, s vremenom postali tranzicijski duhanski tajkuni. Borka Vučić bila je autentičan, vjerodostojan svjedok tog vremena, insajder, koja je zbog svoje želje da i javno progovori o tranzicijskim mafijaškim dilovima očito morala biti ušutkana pod svaku cijenu. Osim toga, zanimljivo je da je upravo šutnja Borke Vučić osigurala i politički uzlet Miloševićevog nasljednika Ivice Dačića, kao i bivšeg potpredsjednika srbijanske Vlade Mlađana Dinkića.No automatic alt text available.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on September 24, 2014 by .

Start here

Socrates International Trading

algorithm complexity trading

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Socrates International Trading

algorithm complexity trading

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: